Normal_weegschaal__gewicht__wegen__obesitas__overgewicht

Minstens tweehonderd inwoners van het Brabantse Leende zijn samen op dieet. Meer dan de helft van de inwoners daar is te zwaar en doet daarom samen een poging om af te vallen met het Keto-dieet. Dit houdt in: vet, vlees, volle Griekse yoghurt en kaas eten, maar geen koolhydraten. Dat meldt RTL Nieuws.

Samen de strijd aangaan tegen het overgewicht werkt meer motiverend dan als je het alleen moet doen. Niet alleen motivatie, maar ook kritiek is nodig. “Je houdt jezelf een spiegel voor. De positieve effecten kunnen versterkt worden als iedereen in de groep zich verbonden met elkaar voelt en als ze contact met elkaar houden”, zegt psycholoog Imke Gooskens, verbonden aan de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Er ontstaat een soort groepsdruk, waardoor mensen bewust of onbewust hun gedrag aanpassen aan de groep. Volgens Gooskens kleven er echter wel enkele nadelen aan groepsdruk. Als één persoon bijvoorbeeld niet meer gemotiveerd is, kan de rest snel volgen. Bovendien vertonen mensen groepen vergelijkingsgedrag, waardoor iemand die minder afvalt dan een ander aan zichzelf kan twijfelen. Een advies is om van tevoren te benoemen dat iedereen anders reageert op een dieet, mede door aandoeningen of ander lichamelijke klachten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids