Normal_medicijnen29124

Veel Nederlanders weten niet wat het correcte gebruik van pijnstillers of medicatie is. Met als gevolg dat de pijn of kwaal niet goed wordt behandeld, aldus Marcel Bouvy tegen RTL Nieuws. Bovendien leidt het gebruik van pijnstillers soms tot bijwerkingen, maar de instructies voor de medicijnen tegen die bijwerkingen worden vaak niet goed nageleefd. Dat meldt RTL Nieuws.

Wie eerst een paracetamol en vervolgens een ibuprofen pakt, is niet goed bezig, zegt Bouvy, hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg. “Je kunt vaak beter twee paracetamol gebruiken dan één ibuprofen. Bovendien zijn de bijwerkingen van ibuprofen ernstiger. Veel mensen, vooral ouderen, krijgen er maagklachten door”, zegt de hoogleraar.

Ouderen die bijvoorbeeld last hebben van zenuwpijn gebruiken hiertegen soms middelen als ibuprofen, diclofenac of naproxen, maar volgens Bouvy hebben zij hiervoor andere medicijnen nodig die alleen via de huisarts of medisch specialist te verkrijgen zijn.

Bouvy ziet tevens dat migrainepatiënten soms te snel grijpen naar pijnstillers. Iemand met migraineaanvallen grijpt sneller naar medicijnen omdat ze ineens hoofdpijn krijgen als deze niet slikken. “Ze hebben een verslaving ontwikkeld.”

Gebruik van pijnstillers leidt soms tot verstopping. Om dit te verhelpen krijgen patiënten laxeermiddelen voorgeschreven, maar de vele mensen die dat om welke reden dan ook niet doen, raken daardoor alleen nog maar meer verstopt. Een uiteindelijke volledige darmblokkade kan levensgevaarlijk zijn. De hoogleraar adviseert iedereen die regelmatig kampt met pijnklachten om hierover te praten met de huisarts of apotheek. Zij kunnen vaststellen wat voor pijn het precies is, wat hiertegen geslikt dient te worden en hoe dat aangepakt kan worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids