Normal_rss_entry-82358

Mensen weten nog steeds amper wat ze moeten doen om minder suiker binnen te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Diabetes Fonds onder 1.200 mensen, dat volgens het fonds representatief is. Nederlanders krijgen zonder het te beseffen gemiddeld dertig suikerklontjes per dag binnen door allerlei producten, zegt het fonds, ook door voeding waarin weinig mensen nauwelijks suiker vermoeden.

De dertig klontjes, vastgesteld tijdens een peiling enkele jaren geleden, is ongeveer het dubbele van wat verantwoord is. Liefst 84 procent weet niet hoe de overmaat aan suiker te bestrijden, concludeerde het Diabetes Fonds. Toch probeerde driekwart van de bevolking weleens minder suiker te eten en te drinken. Mensen deden dit vooral om zich gezonder te voelen en om af te vallen.

Een grote meerderheid, 85 procent, ziet alleen heil in een flinke suikerreductie in producten. Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, zegt dat er nog een lange weg is te gaan: "De afspraken zoals die nu zijn gemaakt tussen de overheid en industrie zijn zo beperkt dat dit onvoldoende stimuleert tot de ontwikkeling van producten met minder suiker. Fabrikanten moeten meer verantwoordelijkheid nemen."

Het fonds gaat vanaf woensdag actievoeren met Ekoplaza. In vijf 'minder suiker weken' krijgen mensen tips en recepten.

Door: ANP