Normal_fusie__samenwerking__puzzel__handen

Het aantal fusies en overnames in de gezondheidszorg blijft toenemen. Met in totaal 81 transacties is in 2016 weer een nieuw record gevestigd. Dit nadat in 2015 met 73 fusies en overnames het aantal transacties al hoger was dan ooit in de Nederlandse gezondheidszorg. Dit blijkt uit de jaarlijkse marktanalyse van Boer & Croon Corporate Finance (BCCF), dat al sinds 2008 jaarlijks de fusie- en overnametransacties in de zorg onderzoekt. In dat jaar lag het aantal transacties nog op 23 en sindsdien is er een gestage toename zichtbaar, zo meldt BCCF. 

Die groei zit hem in 2016 met name in de verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg, met een toename van 11 naar 19 transacties. In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) steeg het aantal transacties van 6 in 2015 naar 9 in het afgelopen jaar. Ook in de kern van de zorg nam het aantal overnames weer toe, van 40 in 2015 naar 43 in 2016. In totaal was er met fusies en overnames in de zorg in 2016 naar schatting 2,2 miljard euro gemoeid.   

Dagmar Enklaar, partner en Healthcare specialist bij BCCF, noemt met name de stijging van het aantal transacties in de thuiszorg, kraamzorg, mondzorg en ggz opvallend. “De transacties in de thuiszorg zijn over het algemeen veroorzaakt door faillissementen, onder meer van spelers als TSN en Senior Assist. Binnen de kraamzorg is het vooral de druk op tarieven en investeringen die zorgt voor een toename. Schaalvergroting is dan het gevolg. Binnen de sector mondzorg veroorzaakt ketenvorming, vaak gesteund door durfinvesteerders, de toename van het aantal transacties”, aldus Enklaar.

Zij verwacht dat in 2017 het aantal transacties in de toelevering van de zorg en bij overige zorgaanbieders onverminderd groot zal blijven. “De sector zorgtoelevering is nog erg gefragmenteerd, met slechts enkele grote spelers. Wel zal in een aantal deelmarkten consolidatie optreden, met name bij toeleveranciers van hulpmiddelen, disposables en instrumenten. Verder zal de mondzorg een aanhoudende stijging van het aantal transacties veroorzaken bij de overige zorgaanbieders”, voorziet Enklaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids