Normal_condoom_soa_seks

Van de Nederlanders van 16 jaar en ouder geeft 3 procent aan dat ze tijdens het laatste sekscontact onbeschermde seks hebben gehad met een losse partner. Zij lopen daarmee risico op soa’s en hiv. Dit risico is het hoogst onder twintigers. Zij geven aan dat ze zich ook het vaakst laten testen op hiv en soa’s. Homoseksuele mannen laten zich vaker testen op hiv en soa’s dan heteroseksuele mannen. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2016 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in samenwerking met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland, meldt het CBS.

Van de Nederlanders heeft 4 procent het afgelopen jaar een hiv-test laten uitvoeren, 5 procent heeft een soa-test ondergaan. Mannen en vrouwen laten zich even vaak testen op hiv. Vrouwen laten zich wel vaker testen op een soa dan mannen (respectievelijk 6 procent en 4 procent). Vergeleken met andere leeftijdsgroepen laten twintigers zich het vaakst testen: 11 procent heeft zich het afgelopen jaar op hiv laten testen en 14 procent op een soa. Twintigers lopen het vaakst risico op soa’s en hiv: voor 9 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen tussen 20 en 30 jaar was het laatste sekscontact met een losse partner zonder het gebruik van een condoom.

Homoseksuele mannen hebben het afgelopen jaar vaker meer dan één sekspartner gehad dan heteroseksuele mannen. Ze laten zich ook vaker testen op hiv en soa’s. Ongeveer één op de vijf homoseksuele mannen heeft zich laten testen op hiv of soa’s. Dit is zesmaal zo vaak als heteroseksuele mannen.

Door: Redactie Nationale Zorggids