Normal_leukemie

Nederland kent nog steeds een groot tekort aan stamceldonoren. Ongeveer 1 procent van alle Nederlanders heeft zich bij Matchis aangemeld als donor. Omliggende landen hebben een veel hoger percentage donoren. Dat meldt NOS.

De 24-jarige Kenrick Quaedaekers heeft een bloedziekte die uiteindelijk kan leiden tot leukemie. Om die reden heeft hij een een passende stamceldonor nodig. De kans op een donormatch is echter één op de 50.000. “Ik moet twee keer in de week naar het ziekenhuis voor bloedtransfusies om mij in leven te houden. Om helemaal te genezen heb ik een stamceltransplantatie nodig”, zegt Quaedaekers.

Onlangs stuurde minister Schippers van Volksgezondheid een brief naar de ruim 190.000 jongeren die in 2016 achttien jaar zijn geworden, met daarin de vraag of ze naast orgaandonor ook stamceldonor willen worden. Een stamceltransplantatie kan plaatsvinden met een levende donor en red onder andere levens van mensen met leukemie. Vorig jaar startte stichting Matchis samen met Schippers een campagne voor de werving van stamceldonoren. Hierdoor kwamen er in korte tijd 58.000 nieuwe donoren bij. 

Door: Redactie Nationale Zorggids