Normal_geld_medicijnen_medicatie

De Sint Maartenskliniek stapte vorig jaar over van een duur reumamedicijn naar de goedkopere versie met dezelfde werking, de zogenaamde biosimilars. De kliniek heeft miljoenen euro’s kunnen besparen door 950 patiënten over te laten stappen naar een biosimilar. Dat meldt Zorgvisie. 

De kliniek sprak met iedere patiënt over een eventuele overstap. Waar niet alle patiënten na de eerste poging overtuigd waren en weer overgingen op het dure middel, leidde een tweede poging ertoe dat 93 procent van de biosimilargebruikers tevreden was. Acht maanden na de introductie ervan gebruiken zij het goedkopere geneesmiddel nog steeds.

Communicatie blijkt essentieel voor het succes van het overstappen naar een biosimilar. Allereerst kregen de patiënten een brief thuis met daarin uitleg over het plan. Vervolgens werden zij ook gebeld door de apotheek of werd een afspraak gemaakt met de reumatoloog. Overstappers konden binnenlopen bij de poli, om daar uitleg te krijgen over eventuele bijwerkingen die wel of niet met de overstap naar een biosimilar te maken hadden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids