Normal_jumbo

In verband met de mogelijke aanwezigheid van de salmonellabacterie roept supermarktketen Jumbo de ongerookte Coburger ham van eigen merk terug. De bacterie kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Welke houdbaarheidsdatum er op staat maakt niet uit, zegt Jumbo. Iedereen die de coburger ham heeft gekocht, wordt opgeroepen deze terug te brengen naar de winkel, met of zonder aankoopbon. Wie de ham terugbrengt, krijgt het aankoopbedrag retour.

Salmonella is een bacterie die kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren. Ook groente, kiemgroente en fruit kan salmonella bevatten. Vooral kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, zieken en senioren hebben meer kans om ziek te worden na een besmetting met de bacterie. In ernstige gevallen kan longontsteking, gewrichtsontsteking, nierfalen, bloedvergiftiging of shock optreden. De incubatietijd is tussen de 12 en 24 uur, maar kan de bacterie kan zich ook na 72 uur nog manifesteren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids