Normal_q-koorts_bacterie

Bijna 300 Q-koortspatiënten gaan in hoger beroep tegen de staat. Zij vinden dat de overheid aansprakelijk is voor hun ziekte. De rechtbank oordeelde in januari dat de staat niet nalatig heeft gehandeld. Dat meldt de NOS. 

In de uitspraak stond dat patiënten onder meer op basis van kaartjes van het RIVM konden weten waar de besmette bedrijven waren. "Maar die vlekkenkaartjes gaven het aantal zieke patiënten weer, vanwege de privacy niet welke bedrijven besmet waren", zegt advocaat Luc Rohof.

Volgens Rohof waren er bijvoorbeeld in Hoogersmilde drie bedrijven waar Q-koorts dicht bij elkaar was, maar dat zag je niet terug op de kaart omdat er maar weinig mensen ziek waren geworden.

De Nationale Ombudsman riep begin maart de overheid op excuses te maken aan de slachtoffers van de Q-koorts. Ook zou er financiële compensatie moeten komen, vindt Reinier van Zutphen. Vijf jaar geleden zei de toenmalige ombudsman al dat de gebrekkige aanpak van de crisis de relatie tussen overheid en burger had geschonden.

Door: Redactie Nationale Zorggids