Normal_nimitz_class_surgery_chirurgie_operatie_wiki_-c__deel

Het Admiraal de Ruyterziekenhuis is Goes maakt sinds kort gebruik van operatiekamers die gehuurd worden van Siemens. Het ziekenhuis kon na een financieel zware tijd geen lening krijgen om nieuwe operatiekamers te bouwen en daarom is gekozen voor het huren van deze ruimtes bij Siemens. Bovendien kunnen technici van Siemens nu snel ingrijpen wanneer er apparatuur kapot gaat. Dit meldt Volkskrant. 

In de operatiekamers die bij Siemens gehuurd worden, houden artsen de keuzevrijheid om met apparatuur te werken die zij het beste achten. “Wij leveren ook apparatuur van concurrerende fabrikanten”, zegt Kees Smaling, algemeen directeur van Siemens Healthineers in Nederland. “Sterker nog: slechts 15 procent van de inrichting van de operatiekamers in Goes is van ons.”

Het is voor het eerst dat een ziekenhuis kiest voor deze huurconstructie. Op de lange termijn is het niet goedkoper dan het zelf bouwen van de operatiekamers, maar het ziekenhuis zegt tevreden te zijn met deze oplossing. “Ook de Nationale Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vinden het prima”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Bovendien kan het Admiraal de Ruyterziekenhuis het gebouw terugkopen als de huurtermijn van tien jaar voorbij is.

Siemens maar ook Philips voeren op dit moment gesprekken met meerdere ziekenhuizen over vergelijkbare samenwerkingen. Echter lijkt Philips wel regelmatig in contracten vast te leggen dat de apparatuur bij hen gekocht moet worden. De artsen verliezen bij zo’n contract hun keuzevrijheid en zijn aangewezen op de medische instrumenten en apparatuur van Philips.

Door: Redactie Nationale Zorggids