Logo_logo_nierstichting

Twee grote onderzoeksconsortia kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van veel nierpatiënten. De Nierstichting subsidieert deze consortia. Het eerste consortium doet onderzoek naar het idiopathisch nefrotisch syndroom bij kinderen waarvoor nu de enige behandeling prednison is, een middel met zware bijwerkingen. Het tweede consortium zet het eerste grote patiëntenonderzoek op naar het effect van kalium op de werking van de nieren. Dat meldt de Nierstichting.

Jaarlijks krijgen zo’n zestig kinderen te horen dat ze idiopathisch nefrotisch syndroom hebben. Dit is een aandoening waarbij de nieren eiwitten lekken naar de urine. Dat veroorzaakt onder meer vochtophoping in de weefsels en een verlaagd gehalte van belangrijke eiwitten in het bloed, wat leidt tot verhoogde infectiekans. De standaardbehandeling is prednison. Hoewel het een zeldzame ziekte is, komt het nefrotisch syndroom bij maar liefst 80 procent van deze kinderen later terug. Zij zullen steeds weer, soms hun leven lang, prednison moeten gebruiken, met heftige bijwerkingen.

Het VUmc, Radboudumc en AMC werken voor dit onderzoek samen. De onderzoekers gaan bij kinderen die voor het eerst het idiopathisch nefrotisch syndroom krijgen, uitzoeken of de combinatie van prednison en het middel levamisol ervoor zorgt dat de ziekte bij meer kinderen wegblijft, of minder vaak terugkomt. Ook gaan zij uitzoeken hoe levamisol en prednison precies werken in het lichaam. En ze gaan na wat het effect is van de combinatietherapie op de kwaliteit van leven, van de kinderen én het gezin. Verder hopen de onderzoekers biomarkers te vinden waarmee je kunt voorspellen bij welke van de kinderen de ziekte terug zal komen, en welke behandeling voor wie optimaal is.

Veel patiënten met nierfalen of ernstige chronische nierschade krijgen een kaliumbeperkt dieet. Recente studies laten echter zien dat juist patiënten die het meeste kalium aten, minder nierschade ontwikkelden. Onduidelijk of dit een rechtstreeks effect van kalium is. Dankzij een subsidie van de Nierstichting kan dit nu voor het eerst onderzocht worden.

Het Erasmus MC, het UMC Groningen, het Leids UMC en het AMC in Amsterdam gaan onderzoek doen in het lab, maar gaan ook met gezonde mensen en patiënten praten met verschillende stadia van chronische nierschade, om uit te zoeken of kalium de nierfunctie beïnvloedt, hoe dat werkt, en wat het effect is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium in het dieet. Beide onderzoeken starten medio 2017 en hebben een looptijd van vijf jaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids