Normal_make_up_opmaken_oogpotlood

Steeds meer mensen maken gebruik van permanente make-up, zo ook in Noord-Nederland. Daar zijn inmiddels 150 schoonheidssalons die cosmetische tatoeages mogen zetten, en dit aantal stijgt nog iedere maand. Permanente make-up is niet geheel zonder gevaren, zo kan het gebeuren dat de tatoeage niet naar wens is, of er zijn salons die zonder vergunning werken. In die salons lopen mensen een groter risico op een infectie. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Toch ontstaan de meeste infecties door de klant zelf. “Je moet er natuurlijk niet zelf met borsteltjes en middeltjes in gaan rommelen. Er is gewoon eerst een wondje en daarop komen korstjes. Daarmee moet je even geduld hebben”, licht Trea Boersema, inspecteur bij GGD Groningen toe.

De GGD’s van de drie noordelijke provincies controleren de schoonheidssalons streng. Op de meeste plekken worden de regels goed nageleefd. Wanneer een vergunning geweigerd wordt, heeft dat hoogstwaarschijnlijk te maken met het gebruik van de verkeerde desinfecterende middelen.

Wie wil weten welke salon een vergunning heeft kan dat op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl zien, onder het tabblad PMU (permanente make-up). In het noorden is ingrijpen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bijna niet nodig. 

Door: Redactie Nationale Zorggids