Normal_jumbo

Supermarktketen Jumbo haalt zijn Kokos Sorbetijs per direct uit de schappen, er blijkt namelijk melk in te zitten. Dit is niet in de ingrediëntendeclaratie opgenomen. Bij mensen met een melkallergie of lactose-intolerantie kan het eten van dit product leiden tot klachten. Mensen zonder allergie kunnen het ijs zonder problemen opeten. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Kinderen en volwassenen met koemelkallergie kunnen last krijgen van huidklachten en maagdarmklachten. Ook kan een anafylactische reactie optreden, wat tintelingen, heftige jeuk, luchtwegklachten, hartritmestoornissen of ernstiger inhoudt. In sommige gevallen kan het dodelijk zijn.

Het verschil tussen een melkallergie en lactos-intolerantie licht bij de oorzaak. Lactose-intolerantie ontstaat doordat het lichaam de lactose die in melk zit niet kan verteren en een allergische reactie ontstaat door de eiwitten die in de melk voorkomen.

Wie het ijs al heeft gekocht, kan het terugbrengen naar de winkel en daar het aankoopbedrag terugkrijgen, met of zonder bon. 

Door: Redactie Nationale Zorggids