Normal_brood_zout

Wie gluten in het eten vermijdt zonder ervoor allergisch te zijn, brengt daarmee mogelijk zijn gezondheid in gevaar. Door bijvoorbeeld geen of minder volkoren granen te eten, wordt de kans op hart- en vaatziekten groter. Dat meldt NU.nl.

Het lijkt erop dat steeds meer mensen geloven dat het eten van gluten onder andere leidt tot overgewicht, psychische problemen of hart- en vaatziekten. Wetenschappers van de Harvard Medical School waarschuwen mensen die zonder medische indicatie een glutenvrij dieet hebben. Want uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van gluten de kans op hartziekten niet vergroot, maar het vermijden ervan juist wel. Ze onderzochten hiervoor 26 jaar lang ruim honderdduizend mannen en vrouwen.

Er zijn mensen die na het eten van granen als tarwe, gerst en rogge heftige chronische ontstekingen krijgen in de dunne darm. Boosdoeners zijn gluten. Cellen van het afweersysteem reageren dan buitengewoon heftig op deze gluten. De medische term voor deze glutenintolerantie is coeliakie. Coeliakiepatiënten houden de klachten over het algemeen goed in de hand met een glutenvrij dieet. Gluten zitten in vele voedingsmiddelen zoals brood, pasta, chocolade, soep, bier en muesli. 

Door: Redactie Nationale Zorggids