Normal_koffie_zwart

De kans op prostaatkanker bij mannen verkleint aanzienlijk als zij dagelijks meer dan drie sterke koppen koffie drinken. Volgens Italiaanse onderzoekers zouden zij hun kans op prostaatkanker hierdoor met 53 procent verlagen. Ze onderzochten hiervoor ongeveer zevenduizend Italiaanse mannen van vijftig jaar en ouder. Dat meldt NU.nl.

Vier jaar lang observeerden de onderzoekers de mannen, inclusief hun koffiegewoonten. Gedurende deze periode werd ook gekeken naar het aantal meldingen van prostaatkanker. Mannen die drie koppen koffie of meer drinken hebben 52 procent minder kans op prostaatkanker dan mannen die er slechts twee per dag drinken.

De wetenschappers wilden hun bevindingen niet enkel baseren op deze uitkomsten, dus hielden ze koffie-extracten (met cafeïne en zonder cafeïne) samen met prostaatkankercellen onder de microscoop. En inderdaad de extracten met cafeïne hielden niet alleen de verspreiding, maar ook de groei van kankercellen tegen.

De geteste koffie is Italiaanse koffie, benadrukken de wetenschappers. Dus hoge watertemperaturen, hoge waterdruk en geen filters. Koffie op deze wijze kan zorgen voor een hogere concentratie van bioactieve substanties. “Koffie is een belangrijk onderdeel van de Italiaanse levensstijl. Die wordt niet alleen bepaald door de producten die gegeten worden, maar ook door de specifieke manier waarop dit voedsel bereid wordt”, aldus de hoofdonderzoeker. 

Door: Redactie Nationale Zorggids