Normal_vumc_ingang_amsterdam_mailing

Het aantal mensen dat van geslacht wil veranderen neemt toe. Daarom breiden het VUmc en UMCG hun genderpoli’s uit. Zo kunnen de bestaande wachtlijsten worden teruggedrongen. Dat meldt Medisch Contact.

Schippers wilde vorig jaar al dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders rekening hielden met het toenemende aantal wachtenden op de wachtlijst bij genderpoli’s door hun zorginkoop hierop aan te passen en extra personeel aan te nemen.

En dit jaar gaat dat inderdaad gebeuren: zo breidt het VUmc zijn poli met 20 procent uit en verdubbelt het UMCG het genderteam voor volwassenen. Op dit moment verleent het Groningse ziekenhuis alleen genderzorg aan volwassenen, maar voegt daar misschien ook de zorg voor jongeren aan toe. Ook in Eindhoven en Zuid-Nederland worden stappen ondernomen.

Uit recente cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat er steeds meer transgenders zijn in Nederland. Waar tussen 2007 en 2014 jaarlijks zo’n tachtig mensen hun geslachtsregistratie lieten wijzigen, telde 2015 bijna achthonderd veranderde geslachtsregistraties. 

Door: Redactie Nationale Zorggids