Normal_lyme

Wie leeft met de ziekte van Lyme, beoordeelt de zorg die hij krijgt met een 1,9. Zo blijkt uit onderzoek over het leven met lyme. Patiënten voelen zich met name niet serieus genomen door artsen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 316 patiënten met de ziekte en 250 familieleden of mantelzorgers. Dat meldt de Telegraaf. 

De ziekte van Lyme heeft een divers ziektebeeld, maar ondanks dat volgen artsen enkel de medische protocollen voor Lyme. Patiënten vinden dat hun arts hen niet serieus neemt en medisch specialisten lijken veelal gedesinteresseerd. Steeds meer patiënten zoeken een behandeld arts in het buitenland. Op dit moment heeft 6 procent van de patiënten een zorgverlener in Nederland.

Deelnemers werden ook gevraagd een cijfer te geven voor hun gezondheid. Meer dan 73 procent gaf zijn gezondheid een onvoldoende, met een gemiddelde van een 4,4. Meer dan de helft van de deelnemers kan door zijn ziekte niet meer werken.

“De situatie is zelfs zo drastisch, dat 44 procent van de patiënten met hardnekkige Lyme er in de afgelopen maand een moment of aanmerkelijk langer over heeft nagedacht om een eind aan het leven te maken”, zegt onderzoeker Fred Verdult. Hij is zelf Lymepatiënt en snapt heel goed dat Nederlanders op zoek gaan naar een behandelaar in het buitenland. De antwoorden van de deelnemers bevestigen dat patiënten in Nederland niet serieus worden genomen.

De ziekte van Lyme ontstaat na een tekenbeet. Eerst ontstaan er griepachtige klachten die na een tijdje weer kunnen verdwijnen. Bij verspreiding van de bacterie ontstaan er meerder symptomen en kunnen er uiteindelijk neurologische, dermatologische, reumatologische, cardiologische en opthalmologische en psychiatrische klachten ontstaan. Wie chronische lyme heeft kan uiteindelijk in een rolstoel belanden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids