Normal_vitamines__supplementen_2

Alhoewel vele Nederlanders hun uiterste best doen om zo gezond mogelijk te eten, zien velen iets belangrijks over het hoofd. Men focust in diëten vaak op het vermijden van vetten, maar vergeet vervolgens te letten op de hoeveelheid vitamines die juist wel ingenomen moeten worden. Eén van de vitamines die veel te weinig wordt ingenomen, is vitamine D.

De taak van vitamine D in het menselijke lichaam is het aansterken van onze botten en tanden, maar dat is niet het enige. Het houdt ons immuunsysteem aan de praat, en onze spieren sterk. Bovendien houdt het onze hersenen scherp.

Best belangrijk dus, om voldoende vitamine D in te nemen. Alleen: dat gebeurt nu niet. Voor voedingswetenschappers is het gebrekkige innemen van de vitamine al jaren een bron van grote frustatie en zij raden overheden en individuen dan ook dringend aan om te zorgen dat ze méér van deze stof binnenkrijgen. De meeste mensen wordt aangeraden 10 mg meer vitamine D in te nemen, en mensen boven de 70 zelfs 20 mg.

Dat kan op verschillende manieren. Ten eerste zouden mensen natuurlijk gewoon wat vaker naar buiten kunnen, want zonlicht is de meest toegankelijke bron van vitamine D. Ook zou men tijdens het koken de olie kunnen inruilen voor bakboter.

Naast het aanpassen van levensstijlen bestaan er ook hulpmiddelen: zonlicht kan nagebootst worden met een zogeheten sunshower, die het lichaam bruint terwijl iemand onder de douche staat. Zo hoeft het toedienen van meer vitamine D niet eens meer tijd te kosten.

Een andere optie is het innemen van vitamine D als voedingssupplement: gewoon eenmaal daags een tabletje om te zorgen dat het lichaam alles heeft wat het nodig heeft.

De mogelijkheden om iets te doen aan het tekort aan vitamine D zijn dus legio. Nu maar hopen dat de kennis over de vitamine en het algehele gebrek eraan wat meer bekendheid gaan genieten en er dus ook echt wat gedaan kan worden aan het probleem.