Normal_mont_ventoux

Op 5 juni 2017 gaat een groep van 21 mensen met de chronische ziekte Multiple Sclerose (MS) de Mont Ventoux in Frankrijk beklimmen. Als team doen zij mee met het evenement Klimmen tegen MS die wordt ondersteund door het Nationaal MS Fonds. Dit doen zij om een persoonlijke prestatie neer te zetten, maar ook om geld op te halen voor onderzoek naar MS. MS is namelijk een ziekte die (nog) niet te genezen is. Dat meldt het Nationaal MS Fonds. 

Team Vlinder bestaat uit mensen met MS met verschillende beloopsvormen van MS. Ook mensen met progressieve MS nemen deel. In estafettevorm wandelt het team naar de top van ‘de Kale Reus’, een ieder loopt minimaal 1 kilometer. Voor sommige mensen met MS is dit een prestatie die te vergelijken is met het lopen van een marathon voor atleten. Maar er zijn ook deelnemers die de hele berg als doelstelling hebben. Een ieder loopt naar eigen kunnen.

Dit jaar is extra bijzonder omdat het Nationaal MS Fonds een onderzoek koppelt aan team Vlinder naar de impact van een sportieve prestatie op mensen met MS. De deelnemers lopen al weken voor het evenement met een fitbit die bijvoorbeeld de hartslag en slaapkwaliteit registreert. Ook vullen zij vragenlijsten in over hun algehele welzijn. Na het evenement worden de data uitgelezen en geanalyseerd.

Vandaag is het Wereld MS Dag waarbij verschillende organisaties op internationaal niveau aandacht vragen voor de ziekte MS. Wereldwijd hebben zo’n 2,5 miljoen mensen MS. MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel dat vele gezichten kent. Zo kan de een met MS nog de hele Mont Ventoux lopen en is de ander zorgafhankelijk. Het Nationaal MS Fonds heeft als doelstelling mensen met MS te activeren te blijven kijken naar mogelijkheden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids