Normal_euro_geld_betalen__7_

Het UMC Utrecht heeft een bedrag van 800.000 euro ontvangen van de familie van een vrouw met een zeldzame vorm van eierstokkanker. Er wordt weinig onderzoek gedaan naar de granulaceltumor, juist omdat er zo weinig patiënten zijn met deze vorm van kanker. De familie vindt dat hier verandering in moet komen en doneert daarom geld voor onderzoek naar de ziekte. Dat meldt RTL Nieuws.

Philine van Esch en haar man spraken tijdens een consult met hun gynaecologische oncoloog Ronald Zweemer. Hij vertelde tijdens dit consult over de zeldzaamheid van de ziekte. Ze waren het met elkaar eens dat er meer onderzoek zou moeten plaatsvinden naar de granulaceltumor. Bij 55 procent van de vrouwen met deze vorm van kanker komt de ziekte na één operatie terug, waarvan 20 procent het uiteindelijk overleeft. Chemokuren hebben geen zin.

“Het ziekenhuis heeft een fantastische prestatie geleverd door mijn vrouw in leven te houden. En wij kunnen dit betalen. Ik zie op patientenportalen wanhopige berichten van vrouwen die deze vorm van kanker hebben. Die kunnen we hiermee een beetje hoop geven, door te laten weten dat eraan wordt gewerkt”, zegt Van Esch’s man Jan Scholt. De familie geeft jaarlijks 160.000 euro, vijf jaar lang. Hiermee kan de ontwikkeling van de tumor worden onderzocht en beter worden beoordeeld welke behandeling zinvol is voor wie.

Door: Redactie Nationale Zorggids