Normal_vaccinatie_prik_2534

Het vaccin dat volwassenen moet beschermen tegen de griep, werkt minder goed bij mensen met overgewicht. Amerikaanse onderzoekers stellen dat mensen met overgewicht en obesitas die de griepprik hebben gehad bijna 5 procent vaker griep krijgen dan gevaccineerden met een gezond gewicht. Dit meldt NU.nl.

Voor het onderzoek werden 1.022 volwassenen onderzocht die de griepprik hebben gekregen. Daarbij werd gekeken naar het gewicht van de deelnemers, dat werd opgedeeld in gezond gewicht, overgewicht en obesitas. Van de deelnemers met obesitas kreeg 9,8 procent uiteindelijk toch griep of bijbehorende symptomen. Onder de volwassenen met een gezond gewicht lag dat aantal op 5,1 procent.

Volgens de wetenschappers zou informatie over de effectiviteit van de griepprik mogelijk misleidend kunnen zijn omdat het gewicht van de gevaccineerde een rol kan spelen. “Het zou kunnen dat er een alternatieve aanpak nodig is om volwassenen met obesitas te beschermen tegen griepepidemieën”, zegt hoofdonderzoeker Scott Neidich van Duke University.

In Nederland wordt de griepprik jaarlijks gegeven aan kinderen en volwassenen die in een risicogroep vallen. Dit zijn bijvoorbeeld 60-plussers maar ook kinderen en volwassenen met medische aandoeningen die daardoor meer risico lopen op ernstig ziek te worden van de griep. De effectiviteit van het vaccin kan ieder jaar pas na de griepperiode worden vastgesteld. Voor 2016-2017 was het vaccin ongeveer 38 procent effectief.

Door: Redactie Nationale Zorggids