Logo_patientenfederatie_nederland

De neutrale niet-reanimerenpenning is een feit. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid opent vandaag het symposium waar de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) de uitgifte van de niet-reanimerenpenning overdraagt aan de Nederlandse Patiëntenfederatie. Iedereen die dat wil kan de penning nu kopen, daarmee wordt de penning losgekoppeld van een lidmaatschap van de NVVE. Dit meldt Rijksoverheid.

De penning is een draagbare wilsverklaring. Door de penning te dragen geven mensen aan dat zij, bijvoorbeeld bij een hartstilstand, niet geholpen willen worden. Artsen en professionele zorgverleners mogen niet reanimeren als zij de penning aantreffen. Minister Schippers: “Dat de NVVE hun geesteskind overdraagt en daarmee breed beschikbaar stelt, verdient een groot compliment”.

Het dragen van de penning is een persoonlijke keuze. Het gaat om een behandelverbod voor artsen en professionele zorgverleners en kan dus gevolgen hebben. De penning kan alleen door de drager zelf worden besteld via de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie. Op deze site staat ook informatie over de penning zodat mensen een goede afweging kunnen maken. Momenteel worden jaarlijks ongeveer 4.500 penningen verstrekt.

Door: Redactie Nationale Zorggids