Normal_zonnebaden_zon_huid_zonnen

Tijdens de Huidkankerdag van 20 mei is bij meer dan tweehonderd mensen een verdenking van huidkanker geconstateerd. In totaal werden bij 215 van de 4.500 deelnemers verdachte plekken ontdekt. In dertig gevallen is mogelijk sprake van een melanoom, de kwaadaardigste variant van huidkanker. Alle deelnemers met verdachte plekken is geadviseerd om zich nader te laten onderzoeken. Volgens de wetenschappelijke vereniging van dermatologen, de NVDV, toont dit resultaat aan dat aandacht voor primaire preventie én regelmatige controle van de huid cruciaal zijn. Dit meldt de NVDV.

Behalve de verdenkingen van huidkanker, is bij enkele honderden mensen geconstateerd dat de huid is beschadigd door zon. Jorrit Terra, dermatoloog van de NVDV: “Dit bewijst nog maar eens dat het ontzettend belangrijk is om je huid in te smeren en verstandig om te gaan met de zon. Het ‘insmeerbewustzijn’ van mensen moet echt omhoog.”

Bijna 4500 mensen hebben zich tijdens de Huidkankerdag op 20 mei laten onderzoeken. Ruim 160  dermatologen van 85 klinieken uit het hele land deden  mee aan deze dag die voor de vijfde keer werd gehouden.

Door: Redactie Nationale Zorggids