Normal_erasmus-mc-rotterdam-web

Terminaal zieke patiënten zouden niet zo bang zijn om dood te gaan als we denken. Amerikaanse onderzoekers analyseerden 2.500 blogposts van mensen die ernstig ziek waren, en ook de laatste woorden van bijna 400 Amerikaanse gevangenen die de doodstraf krijgen. De teksten hebben een veelal positieve sfeer en gaan over verbondenheid en liefde. Dit meldt Volkskrant.

Hoe zieker de patiënt werd, des te positiever de teksten werden, zeggen de onderzoekers. Voor het onderzoek werden ook vijftig vrijwilligers gevraagd om hun gevoelens onder woorden te brengen als zij zich probeerden te verplaatsen in de situatie van de terminaal zieken en gevangenen. Anges van der Heide, Hoogleraar levenseinde aan het Erasmus MC, herkent de resultaten van het onderzoek. “Als mensen ziek worden of in een rolstoel terechtkomen, kunnen ze daar vaak beter mee omgaan dan ze van te voren hadden gedacht.”

Wel stelt ze dat aan dit onderzoek terminale patiënten hebben deelgenomen die nog iets te vertellen hadden. Ze denkt dat er weinig mensen hebben meegewerkt die een ellendig ziekbed hebben gehad. Toch deelt het onderzoek de ervaring van het Erasmus MC dat sterven ook iets positiefs kan zijn. “In dat stadium accepteren de familie en de patiënt het overlijden vaak en is alles erop gericht het de zieke zo comfortabel mogelijk te maken.”

De teksten van de patiënten, gevangenen en vrijwilligers werden gescreend op positieve en negatieve woorden. Het waren overwegend positieve teksten die werden geschreven. Het gaf ook een intiem kijkje in de emoties van de deelnemers. “Ongeacht hoe de dag verloopt, lichamelijk en geestelijk, ik ben er nog”, schrijft een ALS-patiënt vlak voor zijn overlijden. Een andere terminale patiënt schrijft: “Ik wil niet weten hoe veel tijd ik nog heb. Ik ga gewoon elke dag wakker worden en als ik dan nog leef, dank ik mijn gelukkige gesternte dat ik weer een dag voor mij heb.”

Door: Redactie Nationale Zorggids