Normal_virtual_reality

Patiënten die tijdens hun bezoek aan de tandarts gebruik kunnen maken van Virtual Reality, ervaren daardoor tijdens en na de behandeling minder angst en pijn. Dat blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië. Daarbij is het wel van belang welke beelden de patiënt te zien krijgt want het onderzoek laat zien dat virtueel rondlopen in een niet-bestaande stad weinig verlichting biedt. Dit meldt NU.nl.

Bij Virtual Reality krijgt de patiënt een grote bril op en ziet deze daarmee digitale beelden. Het lijkt alsof je op een heel andere bestemming rondloopt. Aan het onderzoek deden 150 deelnemers mee die in drie groepen werden verdeeld. Een groep kreeg geen Virtual Reality-bril, een groep liep rond in een niet-bestaande stad en de laatste groep bevond zich op het strand. Alleen die laatste groep had gemiddeld minder pijn en was minder angstig tijdens de behandeling.

Volgens hoofdonderzoeker Karin Tanja-Dijkstra zijn de resultaten veelbelovend. “Dit onderzoek laat zien dat deze technologie onder de juiste omstandigheden kan worden ingezet om patiënten maar ook tandartsen te helpen.” Wel is er meer onderzoek nodig om de hypothese van dit onderzoek te bevestigen. Alleen afleiding is niet voldoende om de mate van pijn tijdens en na de behandeling te verminderen. Daarom moet ook gekeken worden naar wat voor beelden de patiënt ziet.

Door: Redactie Nationale Zorggids