Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Het gebeurt niet meer alleen in de Randstad, maar ook elders in het land: de spoedafdelingen in ziekenhuizen raken overvol. Patiëntenstops zijn overal in het land nodig en naarmate het land vergrijst worden de problemen omtrent acute zorg steeds erger. Dat meldt NOS.

Elf regionale organisaties voor acute zorg hebben demissionair minister Schippers van Volksgezondheid een rapportage gestuurd. Niet alleen de vergrijzing, maar ook de veranderingen in de ouderenzorg maken de problemen in de toekomst alleen maar groter, zeggen de organisaties.

Een combinatie van overvolle bedden en personeelstekorten leidt tot opnamestops. De eerste vier maanden van dit jaar moesten ziekenhuizen in de regio Midden-Nederland al 215 keer een patiëntenstop instellen. Patiënten worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis in de regio. In het rapportage van de elf regionale organisaties staat dat mensen die acute zorg nodig hebben (in levensgevaar) nooit geweigerd worden.

Het aantal ouderen dat zich meldt op de spoedeisende hulp stijgt, en tegelijkertijd vinden ziekenhuizen het steeds moeilijker om patiënten door te sturen naar een andere opvangplek. Zo zijn er onvoldoende verpleeghuisbedden beschikbaar en ook de thuiszorg kan niet aan de vraag voldoen. Zodoende verblijven ouderen langer dan noodzakelijk in het ziekenhuis.

Schippers roept op haar beurt op tot samenwerking. Betrokken partijen uit de gehele zorgsector zouden beter en meer moeten samenwerken. Ze wil dat de zorgverzekeraars hier een coördinerende rol innemen, zodat kwetsbare ouderen op de juiste plek terechtkomen. Patiënten weten op dit moment vaak niet waar ze moeten aankloppen voor welke zorg. Daarom moet de informatievoorziening ook beter. Een zorgloket in iedere regio zou hierin kunnen helpen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids