Normal_wijn_drank_drinken_alcohol

Hersenschade ontstaat niet alleen bij mensen die veel alcohol nuttigen, ook gematigde alcoholconsumptie kan zorgen voor permanente hersenbeschadiging. Dit stellen Britse wetenschappers die gedurende dertig jaar een groep van vijfhonderd Britse proefpersonen onderzocht. Dat meldt NU.nl.

Wekelijks werd de alcoholinname van de vijfhonderd proefpersonen bijgehouden en ze kregen regelmatig een mri-scan. Grote drinkers hebben de meeste kans op hippocampale atrofie, wat in verband wordt gebracht met Alzheimer en dementie. Ook nam hun kennis van taal sneller af en nam de snelheid waarmee zij informatie verwerkten af.

Sociale drinkers nuttigen wekelijks tussen de veertien tot 21 eenheden alcohol (tussen de zeven en tien glazen bier of wijn). Ook zij bleken na het langdurige onderzoek aangetaste hersenen te hebben. Zij hebben een kans van drie tegen vier op hippocampale atrofie. Mensen die niet of nauwelijks alcohol drinken lopen geen groter risico. Maar om echt vast te stellen wat de verschillen zijn, moeten de onderzoekers een nog grotere groep niet-drinkers onderzoeken. Vooralsnog is er geen reden voor de gematigde drinker om minder alcohol tot zich te nemen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids