Normal_samenwerking

Mensen hebben te weinig invloed op het reilen en zeilen van zorginstellingen. Patiënten zijn dan wel niet de formele maar wel de morele eigenaar van deze organisaties. Dat moet zichtbaar worden gemaakt door mensen meer zeggenschap te geven over deze instellingen. Hetzelfde geldt voor onderwijsorganisaties en woningcoöperaties. Dat stelt de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Democratie is méér dan politiek alleen. Burgers aan het roer in hun leefwereld’ dat gisteren is uitgebracht. Dit meldt het ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties.

De Raad stelt vast dat zeker op lokaal niveau veel gemeenten experimenteren met nieuwe democratievormen, waarbij mensen direct invloed kunnen uitoefenen op belangrijke beslissingen in hun wijk of straat. In verschillende gemeenten wordt gewerkt met samenlevingsagenda’s, burgerjury’s, buurtbudgetten en maatschappelijke akkoorden in plaats van coalitieakkoorden. Onderwijsorganisaties, woningcorporaties en zorginstellingen blijven achter bij die ontwikkeling. 
 
De verantwoordelijkheid voor zorg is de laatste decennia verschoven van overheidsorganisaties die publieke en politieke verantwoording afleggen, naar maatschappelijke organisaties. Die zijn hun patiënten  vooral als afnemer van een dienst gaan benaderen. Ten onrechte betoogt de ROB. Wallage: “Het narratief van de burger als klant die een dienst afneemt is helaas nog dominant. Woningcorporaties, zorginstellingen en onderwijsorganisaties moeten mensen weer gaan zien als hun eigenaar. Daaruit volgt dan ook dat ze ruimte moeten krijgen om mee te denken, te beslissen en te helpen met uitvoeren. Een beperkte betrokkenheid ondergraaft de legitimiteit van deze organisaties, de onderlinge solidariteit die in de publieke sector nodig is en miskent de brede democratische rol van burgers.”
 
De Raad voor het openbaar bestuur wil met dit advies bijdragen aan het maatschappelijk debat over democratie die méér is dan alleen politieke democratie. 
 
Door: Redactie Nationale Zorggids