Normal_teek

De Nederlandse teek verspreidt niet alleen de ziekte van Lyme, maar ook het alfa-gal syndroom. Door dit syndroom krijgen mensen een vleesallergie. Bekend was dat Amerikaanse teken deze allergie veroorzaken, maar van Europese teken was dat nog niet bekend. Een vleesallergie kan zorgen voor zwellingen en bijvoorbeeld galbulten of een levensbedreigende reactie. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Nu bekend is dat de teek het alfa-gal syndroom kan veroorzaken, willen het RIVM en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) uitzoeken hoeveel mensen met klachten van een vleesallergie rondlopen, maar niet weten dat ze dit syndroom hebben. Het syndroom zorgt ervoor dat mensen ziek worden zodra ze vlees eten.

De zogenaamde Lona Star-teek is in Amerika de boosdoener en het RIVM nam aan dat er in Nederland geen soortgelijke teek aanwezig was. “Maar toen hier in Nederland ook meldingen kwamen waarbij het er op leek dat mensen ineens herhaaldelijk ziek werden na het eten van vlees, ging er bij ons een belletje rinkelen”, zegt tekenexpert Hein Sprong van het RIVM. Er is een specifieke soort teek in Nederland die het alfa-gal syndroom bij zich draagt, de Ixodes ricinus, de teek die ook de ziekte van Lyme overdraagt op de mens.

Door: Redactie Nationale Zorggids