Normal_hart_gezondheid

Patiënten die met een gezondere leefstijl en medicatie niet van hun hoge bloeddruk af komen, zijn misschien geholpen met een klein veertje in hun halsslagader. Het inbrengen van het metalen hulpstukje zorgt ervoor dat het brein sneller het signaal doorkrijgt dat de bloeddruk te hoog is, waardoor het zichzelf gaat corrigeren. In het UMC Utrecht zijn in 2015 al 25 patiënten succesvol behandeld. Dit meldt Algemeen Dagblad.

In Nederland zouden zo’n 200.000 mensen gebaat kunnen zijn bij de nieuwe behandeling. Wereldwijd is de ingreep nog maar uitgevoerd bij zestig patiënten. Bij hen daalde de bloeddruk direct na het inbrengen, wat onder lokale verdoving wordt gedaan. Gemiddeld gaat de bloeddruk met 24 punten naar beneden. Hierdoor lopen mensen minder risico op hart- en vaatziekten, beroertes en hartinfarcten.

Wie een hoge bloeddruk heeft, loopt een verhoogde kans op hartinfarcten, beroertes en andere problemen met het hart. De patiënten leven als een tikkende tijdbom, omdat ieder moment een ader kan springen door de te hoge druk in het systeem. Het veertje zorgt er voor dat de signalen die de bloeddruk regelen, sterker binnenkomen in de hersenen. Het lichaam zal daarop deze zelf verlagen naar een veiliger niveau. Ook zijn bijkomende bijwerkingen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en wazig zien mogelijk te beperken of voorkomen.

Internist Wilko Spiering van het UMC Utrecht behandelt de patiënten met het kleine veertje. Bij slechts 10 procent van de patiënten zou het veertje niet werken. Redenen daarvoor zijn nu nog niet duidelijk. Spiering roept collega-internisten op om patiënten die nu nog niet van hun hoge bloeddruk af kunnen komen, door te sturen naar het UMC Utrecht. Hoewel het hulpmiddel nu nog in een testfase zit, lijkt het er op dat het plaatsen van zo’n veertje een reguliere behandeling gaat worden. De bloeddruk van de inmiddels behandelde patiënten is al jaren stabiel.

Door: Redactie Nationale Zorggids