Normal_medicijnen_geneesmiddelen_antibiotica

Er zijn op dit moment drie mensen op de wereld die lijden aan een onbehandelbare versie van gonorroe. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor deze zogenaamde supersoa, want de vrees is dat er in de nabije toekomst meer varianten van soa’s opduiken waar de huidige antibiotica niet tegenop kan. Dat meldt RTL Nieuws. 

“Als je een gonorroe-infectie niet kan behandelen dan moeten mensen de gevolgen ondergaan. Dat betekent in sommige gevallen zelfs onvruchtbaarheid”, zegt chemisch bioloog Nathaniel Martin van de Universiteit Utrecht. Hij denkt dat er in de afgelopen halve eeuw onvoldoende nieuwe antibiotica zijn ontwikkeld, waardoor diverse bacteriën nu als resistent betiteld kunnen worden.

Dat er weinig nieuwe antibiotica wordt ontwikkeld, is deels een economische overweging van de farmaceutische industrie. Voor hen valt er geen financieel voordeel te behalen uit het ontwikkelen van nieuwe antibiotica, dus ze doen het ook niet. De zogenaamde supergonorroe is nog niet in Nederland gesignaleerd, maar er zijn wel gevallen in Spanje en Frankrijk gemeld.

“Als we genoeg mensen en genoeg middelen op het onderzoek van nieuwe antibiotica zetten, dan moet het zeker mogelijk zijn om de benodigde antibiotica voor deze resistente gonorroe te ontwikkelen”, denkt Martin. 

Door: Redactie Nationale Zorggids