Normal_rode_gist_rijst_cholesterol

Het voedingssupplement rode gist rijst dat wordt voorgeschreven als cholesterolverlager, kan mogelijk bijwerkingen hebben waar patiënten geen rekening mee houden. Bijwerkingscentrum Lareb heeft meerdere meldingen ontvangen over het natuurlijke product dat oorspronkelijk uit China komt. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Rode gist rijst is gefermenteerde rijst, dat onder verschillende merknamen wordt verkocht bij natuurwinkels en drogisterijen. Het bevat de werkzame stof Monacoline K, een natuurlijke vorm van statine dat als cholesterolverlager werkt. Artsen schrijven het middel op recept voor, maar er is niet altijd voldoende informatie over de bijwerkingen van het middel. Bovendien bestaat er geen vaste dosering waardoor de hoeveelheid van de werkzame stof kan schommelen.

Lareb ontving zestien meldingen van mensen die rode gist rijst hebben gebruikt. Enkele gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, maag- en darmklachten maar ook spierafbraak en alvleesklierontsteking. Het kan bovendien effect hebben op de stollingstijd van het bloed. Lareb stelt dat het natuurlijke rode gist rijst net zoveel bijwerkingen kan hebben als statines uit medicijnen.

De bijwerkingen voor rode gist rijst zijn gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA zegt voorlopig geen reden te zien in onderzoek naar het voedingssupplement. “We hebben officieel geen verzoek gekregen of klachten ontvangen. Op dit moment zijn er andere prioriteiten”, aldus een woordvoerder van de NVWA.

Door: Redactie Nationale Zorggids