Normal_vaccin-prik-vaccinatie

Onderzoekers hebben ontdekt dat het toedienen van een gepersonaliseerd vaccin kan helpen om huidkanker te bestrijden. Deelnemers aan de studie hadden allen een vergevorderd stadium van huidkanker en werden behandeld met een speciale cocktail van moleculen die de terugkeer van kanker kunnen voorkomen. Bij ongeveer twee derde van de deelnemers kwam de kanker niet terug. Dit meldt NU.nl.

Het vaccin wordt samengesteld uit moleculen die ook in de tumor van de patiënt zitten. Op deze manier wordt het middel afgestemd op de specifieke patiënt. Door in het vaccin niet slechts één molecuul te gebruiken maar een groter aantal, is de kans op terugkerende huidkanker veel kleiner. De tumorcellen veranderen voortdurend en daarom is de grotere hoeveelheid moleculen in het vaccin belangrijk om tegen de meeste soorten bescherming te bieden.

Er vonden in Duitsland en de Verenigde Staten testen plaats op patiënten met een melanoom, een vorm van huidkanker. Eerst werd het melanoom operatief verwijderd en vervolgens kregen zij het gepersonaliseerde vaccin. In Duitsland kregen acht van de dertien deelnemers niet opnieuw kanker. In Amerika lag dat aantal op vier van de zes patiënten.

Onderzoekers stellen dat het gebruik van zo’n vaccin nu nog enorm kostbaar is. Hierdoor is het nog niet mogelijk om grote groepen mensen op deze manier te behandelen. Bovendien moet de behandeling eerst verder getest worden op een grotere groep patiënten met huidkanker. Toch is de ontwikkeling een grote stap vooruit. “De kosten zijn nog enorm, maar kunnen de komende jaren drastisch omlaag als het proces wordt geautomatiseerd”, zegt onderzoeksleider Ugur Sahin in de Volkskrant. Dan kunnen meer mensen met een vergevorderde vorm van huidkanker mogelijk baat hebben bij de behandeling.

Door: Redactie Nationale Zorggids