Normal_zonnebaden_zon_huid_zonnen

Steeds meer twintigers, dertigers en veertigers krijgen te maken met huidkanker. Het aantal vrouwen van jonger dan veertig met een basaalcelcarcinoom stijgt jaarlijks met 6 procent, tegen 4 procent bij de mannen. Dat meldt de Telegraaf. 

“Er is een opvallende overeenkomst bij al die 2.200 patiënten per jaar die in ons ziekenhuis aan huidkanker worden geopereerd. De meesten van hen zijn als kind veel in de zon geweest. Veel buiten gespeeld, met hun ouders naar zonnige oorden gereisd, daar dikwijls aan het strand, vaak niet of slecht beschermd”, zegt dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC. De huid werd hoogstwaarschijnlijk op zeer jonge leeftijd al dusdanig aangetast.

Om ouders voor de latere gevolgen te waarschuwen, is Stichting Melanoom onlangs de campagne #funinthesun gestart. Doel van de campagne is ouders ervan bewust maken dat ze hun kinderen moeten beschermen tegen de zon, ook al heeft hun kroost hier helemaal geen zin in. Wakkee adviseert ouders om er  een spel van te maken, zodat het leuk(er) wordt om zonnebrandcrème te smeren.

Door: Redactie Nationale Zorggids