Logo_brandwondenstichting__brandwonden

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft samen met professionals uit de eerste- en tweedelijns zorg de richtlijn ‘Zorg voor patiënten met brandwonden’ opgesteld. Met deze richtlijn wil de stichting ervoor zorgen dat er minder verschil zit in de opvang en zorg die huisartspraktijken en ziekenhuizen aan patiënten bieden. Dit meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting. 

Jaarlijks melden 80.000 mensen zich met brandwonden bij de huisarts, huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Patiënten met de meest ernstige brandwonden worden doorverwezen en opgenomen in één van de gespecialiseerde brandwondencentra in Groningen, Beverwijk of Rotterdam. Patiënten met kleinere brandwonden worden behandeld buiten de brandwondencentra. "De zorg en behandeling van brandwondenpatiënten buiten de brandwondencentra blijkt per praktijk en ziekenhuis te verschillen", aldus projectleider Kees Hoogewerf van de stichting. De nieuwe richtlijn moet daar verandering in brengen.

De richtlijn ‘Zorg voor patiënten met brandwonden’ richt zich op de zorg buiten de brandwondencentra en geeft aanbevelingen voor de zorg voor patiënten met brandwonden, van de behandeling tot en met de nazorg. Deze richtlijn is een logisch vervolg op de richtlijn ‘Eerste opvang brandwondenpatiënten in de acute fase (eerste 24 uur)’. Met beide richtlijnen wordt de zorg voor brandwondenpatiënten binnen Nederland gestandaardiseerd en de kwaliteit bevorderd.

De richtlijn geeft handvatten over de zorg en behandeling ná de eerste opvang. "In de richtlijn doen we aanbevelingen over bijvoorbeeld wondbehandeling, pijnmanagement en nazorg. Maar ook over andere belangrijke zaken zoals wanneer een patiënt eventueel alsnog doorverwezen moet worden naar meer specialistische zorg", vertelt Hoogewerf. "De richtlijn zorgt ervoor dat patiënten, die niet in een brandwondencentrum worden opgevangen, de beste zorg ontvangen. Dit is van groot belang, want het herstel van brandwonden is juist afhankelijk van de verleende behandeling en zorg. Een betere opvang en behandeling leidt tot een hogere kwaliteit van leven van de patiënt.’’

De richtlijn is digitaal beschikbaar via www.brandwondenzorg.nl/voor-zorgprofessionals/richtlijnen.

Door: Redactie Nationale Zorggids