Normal_surgeon_operating__fitzsimons_army_medical_center__circa_1990_neuro_chirurgie_operatie_hersenen_wiki_-c_

Er komt een kliniek in Rotterdam die gespecialiseerd is in het uitvoeren van operaties met een robot bij prostaatkanker. Verschillende ziekenhuizen in de omgeving zijn hierbij betrokken. De kliniek opent op 1 september de deuren binnen het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De kliniek wordt speciaal in het leven geroepen voor de operaties van de patient. Diagnose en overige behandelingen blijven binnen de deelnemende ziekenhuizen. Met de kliniek wordt niet alleen de operatieve zorg beter voor de patiënt, ook de kans op complicaties na de ingreep, zoals incontinentie en potentiestoornissen, is kleiner. 
 
Door middel van een nieuwe techniek, ontwikkeld in Duitsland, kan ter plekke worden gecontroleerd of al het kwaadaardige weefsel is weggenomen. Hierdoor kan de ingreep ook heel nauwkeurig gebeuren, zonder overmatig verlies van gezond weefsel. Met de robot kan het operatieteam tot in de puntjes specialiseren op de ingreep.
 
In de Rotterdamse regio werken het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum en Van Weel-Bethesda samen in deze kliniek.  De ziekenhuizen zullen ook samen wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids