Normal_hersenen__brein__beroerte__epilepsie

Kempenhaeghe start in samenwerking met het Maastricht UMC+ en Radboudumc een onderzoek naar het voorspellen van het effect van medicatie tegen epilepsie. Hiermee kan een persoonlijkere behandelkeuze worden gemaakt voor de patiënt. Het Epilepsiefonds subsidieert het onderzoek met bijna twee ton. Dit meldt Kempenhaeghe. 

Er bestaan veel verschillende soorten epilepsie-medicatie. Tot nu kiest de neuroloog of kinderarts het naar verwachting best passend medicijn, gebaseerd op factoren als aanvalstype, aanvalsfrequentie en een aangetoond epilepsiesyndroom. Toch werkt de gekozen medicatie vaak niet optimaal of heeft het veel ongewenste bijwerkingen. Met name bij kinderen is het juiste medicijn essentieel. Hoe eerder de epilepsie onder controle is, des te groter de kansen van het kind op een zo normaal mogelijke ontwikkeling.
 
De neruologen gaan het onderzoek doen met behulp van een ‘mini-brein’. Van bloedcellen van de patient worden stamcellen omgezet waaruit weer zenuwcellen kunnen groeien. Als er voldoende zenuwcellen zijn geproduceerd, groeien deze uit tot een neuronaal netwerk dat vergeleken kan worden met een 'mini-brein', met alle unieke kenmerken van de individuele patiënt. Met het onderzoek hopen ze in de toekomst de ongewenste effecten van verkeerde medicatie de kunnen voorkomen, door een gerichtere patiëntspecifiekere behandeling. Uiteindelijk willen de onderzoekers nog een stap verder gaan door de behandeling precies af te stemmen op de unieke genetische eigenschappen van iedere individuele patiënt.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids