Normal_drank__wijn__drinken__drankje

Gematigde drinkers lijken een kleinere kans te hebben om diabetes type 2 te ontwikkelen dan personen die andere hoeveelheden alcohol drinken. Het soort alcoholische drank is hierbij ook van invloed. Dit meldt NU.nl.

Dit blijkt uit een grootschalig gezondheidsonderzoek onder 70.000 Denen die meer dan vijf jaar lang details over hun gezondheid bijhielden. Van hen kregen 859 mannen en 887 vrouwen diabetes. De onderzoekers berekenden daarop hoeveel glazen alcohol de laagste kans op diabetes als gevolg heeft.
 
Volgens het onderzoek zouden mannen 43 procent minder kans op diabetes hebben als zij veertien alcoholische dranken per week zouden nuttigen. Voor vrouwen is de beste drinkhoeveelheid 9 glazen per week en dit levert hen 58 procent minder kans op diabetes op. 
 
Ook werd de relatie bekeken tussen de soorten alcohol en de kans op diabetes. Zowel mannen als bij vrouwen hadden minder kans op diabetes wanneer zij zeven of meer glazen wijn per week dronken, met respectievelijk 25 procenten 30 procent. Mannen die tussen de een en zes biertjes per week dronken, hadden 21 procent minder kans op suikerziekte. Bij vrouwen was er geen veband tussen bier en diabetes, maar wel tussen likeuren en diabetes. Zeven of meer eenheden likeur zorgden voor 83 procent meer kans op suikerziekte.
 
De levensstijl van de gematigde drinkers kan ook meespelen: in het onderzoek aten zij doorgaans gezonder en hadden zij gemiddeld een lagere BMI (body mass index) dan personen die andere hoeveelheden alcohol dronken.
 
Toch hebben mensen die niet drinken de laagste kans op het ontwikkelen van diabetes. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van suikerziekte. Negen op de tien mensen met suikerziekte heeft diabetes type 2, de enige vorm waarbij de levensstijl van invloed is.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids