Normal_lowlands_2

Voor het derde achtereenvolgende jaar doen wetenschappers onderzoek op het Lowlands festival waarbij dit jaar infectieziektes en angststoornissen centraal staan. Uit meer dan 80 ingezonden voorstellen zijn zes onderzoeksteams geselecteerd die Lowlands als laboratorium gaan gebruiken, waarvan twee van het Radboudumc. De uitkomsten van het onderzoek kunnen bijdragen aan een beter begrip van angststoornissen en infectieziektes. Dit meldt Radboudumc.

Stress maakt een mens alert en zorgt dat hij of zij snel reageert in gevaarlijke situaties. Maar teveel stress kan ook leiden tot angststoornissen en depressie. Waarom presteert de ene persoon beter onder druk en gaat iemand anders eronder gebukt? Onderzoekers van het Radboudumc gaan het effect van stress onderzoeken op het functioneren van Lowlandsbezoekers die een optreden van drie minuten geven voor een live publiek. De onvermijdelijke plankenkoorts is ideaal voor onderzoek naar levensechte stress.

Ook wordt onderzoek gedaan naar de griepgolf die ieder jaar plaats vindt. Op Lowlands gaat het Radboudumc onderzoeken welke invloed de kou heeft op griep. Dappere deelnemers aan het onderzoek gaan hiervoor in een koud bad van 16 graden zitten. Voor en na staan ze een beetje bloed af, waar de onderzoekers in het laboratorium griepvirussen op loslaten. Ze gaan kijken of er een verschil is in ontstekingsreacties tussen het ‘warme’ en het ‘koude’ bloed.

Lowlands Science is een populair onderdeel van Lowlands waarbij tijdens het festival wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Lowlands, BKB | Het Campagnebureau en New Scientist nodigen elk jaar wetenschappers uit om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Afgelopen jaren voerde het Radboudumc onderzoek uit naar de invloed van muziek op pijn, het beeld dat jongeren hebben van ouderen, en de psychosociale gevolgen van kanker.

Door: Redactie Nationale Zorggids