Normal_spons

Wie zijn of haar spons na het afwassen uitwast, maakt de spons hiermee niet schoner. Het Voedingscentrum raadt het iedereen af om sponzen in de keuken te gebruiken. Het aantal ziekteverwekkers in de keuken neemt hierdoor alleen maar toe. Vieze oppervlakken kunnen het beste schoongemaakt worden met een keukenrol en vaatdoekjes dienen elke dag verschoond te worden, zo luidt het advies van het Voedingscentrum. Dit meldt RTL Nieuws.

“Resistente bacteriën overleven waarschijnlijk het proces en vermenigvuldigen zich daarna razendsnel. Op lange termijn is het schoonmaken van sponsjes dus niet alleen niet effectief, het aantal ziekteverwekkers kan er zelfs doen toenemen”, zeggen Duitse onderzoekers over het schoonmaken van sponzen. Ze blijken niet schoon te krijgen door het poreuze materiaal waarvan sponzen zijn gemaakt.

Het RIVM en Voedingscentrum raden Nederlanders af om sponzen te gebruiken in de keuken. Vaatdoekjes mogen wel gebruikt worden, maar moeten elke dag schoongemaakt worden. Het is voldoende om deze doeken om 60 graden Celsius te wassen.

Door: Redactie Nationale Zorggids