Normal_ei_eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zes nieuwe eicodes van besmette eieren gepubliceerd. Het gaat om codes van pluimveebedrijven die niet geregistreerd stonden bij Chickfriend. De NVWA heeft de codes van de bedrijven zelf ontvangen. Dat meldt NOS. 

Hoewel de NVWA geen eieren heeft gevonden met een te veel aan fipronil, raadt de autoriteit het kinderen af om deze te eten. Er geldt geen negatief advies voor volwassenen. Het gaat om de volgende eiercodes: X-NL-41663-XX, X-NL-42138-XX, X-NL-42367-XX, X-NL-42938-XX, X-NL-43669-XX, X-NL-50497-XX. Deze zes nieuwe codes maakt dat er in totaal 195 codes zijn van besmette eieren.

Fipronil is een insecticide dat vaak in diergeneeskundige producten tegen vlooien, mijten en teken gebruikt wordt. Fipronil mag niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als 'matig toxisch'. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier. Fipronil is een stof die bij langdurige consumptie schadelijk kan zijn voor de gezondheid.  

Door: Redactie Nationale Zorggids