Logo_logo_veilig_thuis_logo

Wie in Rotterdam-Rijnmond hulp zoekt bij huiselijk geweld, krijgt - indien mogelijk - nog dezelfde dag een gesprek bij Veilig Thuis. Het doel van deze proef is om het makkelijker maken om zelf naar Veilig Thuis te stappen. "Het moet normaler worden om zorgen over geweld te bespreken", aldus projectleider Eefje Janssens in het AD. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Als er lang gewacht wordt met het maken van een afspraak, neemt de kans toe dat helpen moeilijker wordt of dat de melder alsnog afhaakt. Daarom volgt er na het eerste contact meteen een uitnodiging voor een gesprek. Mocht het slachtoffer niet weten hoe op de afspraak te verschijnen, dan wordt er iets geregeld, licht Janssens toe. "Een vrouw die vertelde dat zij altijd werd gevolgd, hebben we gesproken op haar werk. Een meisje dat altijd naar school werd gebracht en gehaald, zochten we op school op."

Ze vervolgt: "Het beeld dat wij een enge organisatie zijn, moet verdwijnen. Wij gaan niet als een bulldozer door het huis, we kijken wat het beste is voor het hele gezin. Alle hulp die via deze weg wordt aangeboden is vrijwillig. Maar dit betekent niet dat het gesprek vrijblijvend is. Als iemand zich terugtrekt en wij maken ons zorgen, dan blijven we in contact."

Door: Redactie Nationale Zorggids