Normal_normal_infuus_ziekenhuis_vloeistof

In 2016 hadden de Friese ziekenhuizen in Leeuwarden, Heerenveen, Sneek en Drachten te maken met 43 calamiteiten, waarbij een patiënt overleed of ernstige schade opliep. De meeste calamiteiten vonden plaats in het grootste ziekenhuis van de provincie: het Medisch Centrum Leeuwarden. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) meldde vorig jaar 24 calamiteiten, het Antonius Ziekenhuis in Sneek negen, Tjongerschans in Heerenveen telde er acht en het Drachtse Nij Smellinghe had er twee. Dat er in Leeuwarden zo veel calamiteiten zijn gemeld, heeft enerzijds te maken met de grootte van het ziekenhuis en anderzijds is het een topklinisch ziekenhuis waar meer complexe (en gevaarlijkere) operaties worden uitgevoerd.

Onduidelijk is hoeveel medische missers met een dodelijke afloop vorig jaar zijn gemeld, dit staat namelijk niet in de jaarstukken. Alleen Tjongerschans legt uit hoe de missers konden ontstaan. Een deel van de gemelde incidenten zijn veroorzaakt door miscommunicatie tussen verschillende medische vakgroepen. Het ziekenhuis heeft daarom de overlegstructuur voor dit jaar aangepast.

Door: Redactie Nationale Zorggids