Normal_umcg__groningen

Een gezamenlijk project van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Radboudumc  en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis krijgt ruim 3,6 miljoen euro subsidie van KWF Kankerbestrijding. Met dit geld gaan de centra een biobank opzetten die beter inzicht gaat geven waarom bepaalde tumorsoorten wel of niet op immuuntherapie reageren. Dit meldt het UMCG.

De beurs van 3,6 miljoen euro is bedoeld om een biobank op te zetten waarin in eerste instantie van 2.000 patiënten met negen verschillende tumortypen lichaamsmateriaal zoals bloed, plasma, bloedcellen, ontlasting en weefselbiopten kunnen worden opgeslagen. Vervolgens zal op deze materialen een aantal immuunanalyses worden uitgevoerd. Hoogleraar John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek, een van de drie betrokken centra: "Deze nationale biobank en de data die we daaruit kunnen afleiden zal een positieve invloed hebben op het immuuntherapie-onderzoek in Nederland. Wat deze biobank bijzonder maakt, is dat we niet alleen DNA-analyses van de tumorbiopten inzetten, maar ook in de weefsels gaan kijken naar aanwezigheid van afweercellen,  hun eigenschappen en afweermechanismen die de kanker gebruikt om het afweersysteem te verlammen."

"Daarna gaan we in bloed en andere lichaamsproducten van deze patiënten onderzoeken of er markers zijn die helpen voorspellen of patiënten wel of niet op immuuntherapie zouden kunnen reageren. Al deze data komt in een grote database die inzicht geeft in hoe tumoren omgaan met het immuunsysteem.” Uiteindelijk wordt deze informatie geanonimiseerd openbaar gemaakt voor onderzoekers en artsen, zodat hiermee nog meer onderzoek kan worden gedaan. Hierdoor zou het volgens de hoogleraar mogelijk kunnen worden om te bepalen welke patiënt met welke immuuntherapie-combinatie succesvol behandeld kan worden. Op termijn zullen ook andere ziekenhuizen patiëntenmateriaal kunnen insturen.

Immuuntherapie is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen. Deze relatief nieuwe behandelmethode staat volop in de belangstelling: regelmatig melden kranten en nieuwsrubrieken veelbelovende berichten. De ontwikkelingen gaan snel en voor een aantal vormen is immuuntherapie al standaardbehandeling. Daarnaast lopen er veel klinische studies naar de therapie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids