Normal_normal_hart_stethoscoop_cardiologie

Het Zwolse bedrijf Livv heeft onlangs een nieuwe app gelanceerd waarmee hartfilmpjes zijn op te nemen. Zelfs mensen zonder medische doorverwijzing kunnen via de app advies inwinnen bij een cardioloog. Maar niet iedereen is even enthousiast. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie vreest voor overdiagnostiek en overbehandeling. Dat meldt de Stentor. 

“Hoe betrouwbaar is de apparatuur in het detecteren van afwijkende data, hoe borg je dat de gedetecteerde data behoren bij een bepaald persoon? De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt hieraan specifieke eisen”, zegt Bert van Rossum van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. De vereniging beoordeelt dergelijke e-health initiatieven binnen een werkgroep.

Het Zwolse bedrijf Livv (Leven, vrijheid) werkt binnen de app samen met cardiologen van het Isala ziekenhuis in Zwolle en heeft een app gemaakt dat voldoet aan de medische normen. Dat zegt directeur Mirjam Boonstra. Wie zijn meting binnen 24 uur beoordeeld wil hebben betaalt daarvoor 12 euro en wie een direct oordeel wil hebben betaalt daar 30 euro voor. Ook kleven er maandelijkse abonnementskosten aan vast van 24,90 euro.

Het medisch callcenter van Livv, waar patënten hun hartfilmpje naartoe kunnen sturen, bestaat uit verpleegkundigen en cardiologen die dit werk doen naast hun reguliere diensten. Er zijn op dit moment 25 huisartsen en drie ziekenhuizen die gebruikmaken van de app. Patiënten die via de huisarts of het ziekenhuis gebruikmaakt van de app krijgt de kosten vergoed van hun zorgverzekeraar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids