Normal_eieren_ei_eten

Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn vorig jaar niet een, maar twee meldingen binnengekomen over het illegale gebruik van het giftige bestrijdingsmiddel fipronil in stallen. Dat schrijven demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid en demissionair staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. 

“In een van de twee meldingen werd gesproken over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil in stallen”, schrijven de bewindslieden. Wat de andere melding inhield wordt uit de brief niet duidelijk. De NVWA wilde in de aanloop naar het debat van vandaag geen vragen hierover beantwoorden, of uitleggen waarom de twee meldingen tot één signaal zijn gecombineerd.

Vanochtend staat Schippers en Van Dam een vragenvuur van de Tweede Kamer te wachten over het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen in de veehouderij. De voedsel- en landbouwspecialisten van de Kamer zijn daarvoor teruggekomen van het zomerreces.

De Kamer wil onder meer weten hoever het schandaal nu reikt. Het kabinet liet gisteren weten dat naast eieren mogelijk ook kalfsvlees is verkocht dat bestrijdingsmiddelen bevatte. De malafide ongediertebestrijder Chickfriend gebruikte niet alleen het verboden fipronil om kippen te ontluizen, maar ook het even illegale amitraz om kalveren van hinderlijke vliegen af te helpen.

Schippers en Van Dam moeten verder uitleggen of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wel goed heeft opgetreden. De NVWA zou eerdere meldingen niet serieus genoeg hebben genomen en te laat hebben ingegrepen. Bovendien maakte de dienst met warrige adviezen de boeren boos en de consument ongerust, klinkt het.

Oud-minister Winnie Sorgdrager gaat het onderzoek leiden naar de gang van zaken rondom de vondst van het giftige bestrijdingsmiddel fipronil in eieren. Het onderzoek moet ophelderen hoe de fipronilcrisis heeft kunnen ontstaan en hoe schandalen als deze voortaan voorkomen kunnen worden, schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Door: ANP