Normal_rss_entry-101820

Partijen in de Tweede Kamer hebben harde kritiek op het functioneren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de fipronil-affaire. De Kamer is terugkomen van zomerreces om antwoorden te krijgen van de verantwoordelijke bewindslieden Edith Schippers van Volksgezondheid en Martijn van Dam van Economische Zaken. De NVWA wordt beschuldigd van falen in het toezicht houden op de voedselveiligheid.

Volgens SP'er Frank Futselaar heeft de NVWA gefaald als poortwachter van de voedselveiligheid. "Dat is ernstig", aldus het Kamerlid. Volgens hem kan de tekortschietende capaciteit van de voedselwaakhond een oorzaak zijn, maar daarmee is het volgens hem nog niet gerechtvaardigd.

Rik Grashoff van GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat ondanks twee tips over het gebruik van fipronil in 2016, de NVWA niet meteen is begonnen met het controleren van eieren. Volgens hem lijkt het erop dat de NVWA zich vooral bureaucratisch opstelt en niet pragmatisch. De dienst moet volgens hem scherper worden. Beiden wijzen op het dierenleed dat met het doden van de kippen gepaard gaat als gevolg van de fipronilcrisis en de deuk in het vertrouwen van de consument.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren houdt het CDA en de VVD medeverantwoordelijk. Volgens haar is het toezicht fors uitgehold omdat de sector zich volgens deze partijen zelf wel zou kunnen controleren. Dat is volgens haar de onderliggende oorzaak van het falende toezicht.

Door: ANP