Normal_supermarkt

Diverse supermarktketens hebben gisteren een stille terughaalactie gehouden. Wafels en koeken die ook besmet zijn met fipronil zijn tijdelijk niet meer verkrijgbaar. Waarschijnlijk worden binnenkort nog meer producten uit de schappen gehaald. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De dertien supermarktketens die onder Superunie vallen hebben gisteren mini-eierkoeken en sneeuwwafels van het eigen merk uit de winkels gehaald. “We verwachten nog wel meer van dergelijke stille recalls. Er zijn tal van producten met veel ei erin. Geen idee waar dit gaat eindigen”, zegt Wilco Jansen van Emté, één van de bij Superunie aangesloten supermarkten.

Het gehalte fipronil in de koeken en wafels is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid en worden daarom in stilte uit de schappen gehaald. Hoewel de eieren in de supermarkten nu (zo goed als) fipronil-vrij zijn, wordt er voor koeken, wafels, ijs, pasta en mayonaise een eipoeder gebruikt. Ongeveer 33 procent van alle Nederlandse eieren wordt als poeder verwerkt en is op deze manier ongeveer twee jaar houdbaar.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de supermarkten geen opdracht gegeven voor recalls, alle terughaalacties komen voort uit eigen initiatief. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) benadrukt dat er daarom ook geen sprake is van gevaar voor de volksgezondheid. 

Door: Redactie Nationale Zorggids