Normal_normal_dokter__arts__stethoscoop

Artsen beslissen nog te vaak zelf wat de behandelstrategie wordt, terwijl de patiënt juist samen met zijn behandelaar wil bespreken wat de mogelijkheden zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder achtduizend panelleden. Een meerderheid van de ondervraagden wil met zijn arts overleggen over de behandeling. Dat meldt de Patiëntenfederatie. 

Patiënten willen bespreken wat er kan, juist omdat het over hun eigen lichaam gaat. Ook schatten patiënten hun eigen inbreng op waarde. Toch gebeurt het nog te vaak dat alleen de arts beslist en daarmee te weinig rekening houdt met de mening en de persoonlijke situatie van de patiënt. Bovendien willen mensen graag goed ingelicht worden. Over de behandeling, over de voor- en nadelen, maar ook over de risico’s. 70 procent van de respondenten verricht regelmatig zelf onderzoek om zo aan de benodigde informatie te komen.

“Het moet gewoon onderdeel zijn van het consult. Daar kan de patiënt ook zelf iets aan doen, maar de zorgverlener moet er wel voor open staan”, zegt Veldman. In 2016 is een campagne gelanceerd die moet bijdragen aan een beter dialoog tussen de patiënt en zorgverlener.

Door: Redactie Nationale Zorggids