Normal_ouderen_wandelen234

Mannen die op middelbare leeftijd meer gaan bewegen, kunnen daarmee de gezondheid van hun hart aanzienlijk verbeteren. Onderzoekers van de universiteit van Oslo hebben ontdekt dat activiteiten zoals wandelen en fietsen al een grote daling in de kans op een beroerte kan betekenen. Veel mannen gaan op middelbare leeftijd juist minder bewegen, wat hun hart niet ten goede komt. Dit meldt NU.nl.

Aan het onderzoek deden 1.400 mannen mee van veertig tot vijftig jaar, die gevolgd werden over een periode van 28 jaar. Het merendeel van de mannen ging bij aanvang van het onderzoek juist minder bewegen in verhouding met hun jongere jaren. Ongeveer één op de drie werd juist actiever naarmate hij ouder werd. De groep van meest actieve mannen had 56 procent minder kans op een beroerte dan de minst actieve mannen in het onderzoek. Een op de acht kreeg tijdens de duur van het onderzoek een beroerte.

De onderzoekers stellen dat de gezondheid van het hart binnen zeven jaar enorm verbeterd kan worden door regelmatig te bewegen. “Het waren echt geen marathonrenners”, zegt Erik Prestgaard van de universiteit van Oslo. Fietsen en wandelen waren populaire activiteiten onder de mannen die meer gingen bewegen tijdens het onderzoek. Echter zou het wel belangrijk zijn om in beweging te blijven. “Als je op je 50e in goede vorm bent, kun je niet blijven teren op de goede jaren die je achter de rug hebt.” Volgens Prestgaard is het overigens nooit te laat om in beweging te komen en de kans op een beroerte te verkleinen.

In het onderzoek werd niet gesproken over de effecten van vergelijkbare activiteit op het hart van vrouwen. Volgens de Hartstichting is het belangrijk om een gezond leefpatroon na te streven, met juiste voeding en voldoende beweging. Dat geldt voor alle leeftijden en voor zowel mannen als vrouwen.

Door: Redactie Nationale Zorggids